Rok 2013 byl pro finanční trhy zatím extrémně štědrý a long-only akciové fondy si s výnosy kolem 15 % – 20 % mnou ruce. V tomto porovnání mohou letos hedge fondy pouze blednout závistí. Výkonnost hedge fondů se letos totiž pohybuje v kladných jednociferných číslech.

Jsme my manažeři hedgeových fondů o tolik hloupější a nezasloužíme si už privilegia, kterým se nám v minulosti dostávalo? Odpověď není jistě jednostranná, ale troufám si říci, že důvodem, proč v letošním roce hedge fondy tak silně underperformují, je jednoduše vítězství štěstí nad rozumem.

V první řadě globální ekonomika citelně zpomaluje a růst akciových trhů je hnán tiskem peněz, nikoliv růstem produktivity či vyšší reálnou kupní silou 90 % domácností. Kdykoliv měl být tento tisk zpomalen, či globální expanze likvidity začala zpomalovat, centrální banky na poslední chvíli zázračně zaskočily. V otázce tisku peněz měly globální finanční trhy jednoduše příliš mnoho štěstí, neboť skutečná reakce byla vždy nad úrovní očekávání trhu a racionálního konsenzu, připomeňme například vyšší než očekávaný tisk od nového guvernéra japonské centrální banky Kurody, zářijové pokračování v QE ze strany Bernankeho, odstoupení jestřába Summerse jakožto trhem očekávaného kandidáta do čela Fedu, prohlášení o výrazně delší podpoře likvidity ze strany ECB, atd.

Z počátku roku se situace v Itálii i Kypru na poslední chvíli vždy dokázala nakonec stabilizovat a nedošlo k eskalaci problému do takové úrovně, která by dokázala dostatečně zatřást základy již tak chatrného systému politické a ekonomické situace v Evropě.

Jinými slovy, v tomto roce jsme prožili možná 8 klíčových události, které mohly způsobit masivní výprodej na trzích, ale vždy dopadly nad očekávání dobře. Osm z osmi, to je velmi dobrá statistika. Letos jsme jednoduše neprožili ani jeden 10procentní propad na vyspělých trzích. Proti takovýmto událostem se hedge fondy obecně hedgují a stojí je to peníze. Stojí je to výkonnost.

Jak ale víme, nic netrvá věčně. Každá řada výher jednou skončí, orel nemůže při hodu mincí padat do nekonečna. V minulém týdnu jsme například psali o tom, že očekáváme vyřešení situace ohledně dluhového stropu v USA. Toto řešení bude bolestivé a bude ho provázet řada patových bodů, řada emotivních prohlášení, mnoho povyku, ale obě strany se nakonec dohodnou a problém bude vyřešen. Pokud si ale uvědomíme, že stojíme méně než tři dny od potenciální finanční apokalypsy, je jen velmi úsměvné, jak si akciové trhy vedou dobře. Zatímco profesionálové si na krátkých dluhopisech hedgují jako o život, akciové trhy zcela divergují a panuje zde mantra, že vše je vyřešeno a trh nemůže klesnout.

 

http://www.chbridge.com/