Investiční banka J.P.Morgan vydala v minulém týdnu strukturovaný dluhopis s výnosem až 16% p.a. spekulující na posílení indické rupie. Nejednalo se ovšem o obyčejnou emisi, byla největší za posledních 40 měsíců a přilákala obrovský zájem investorů. Ani my jsme si ji nemohli nechat ujít, zájem však svědčí o tom, že evidentně nejsme sami, kdo si myslí, že se v Indii děje něco zlomového.

Včera začaly na indickém poloostrově největší volby v historii. Zúčastní se jich přes 800 milionů voličů, přitom 100 milionů lidí půjde volit poprvé. A tentokrát nebude ústředním tématem voleb tradiční otázka náboženství a kast, ale boj se svede zejména o ekonomická témata. Indie se totiž za posledních 5 let stala z asijského tygra s 10% růstem takřka nemocným mužem Asie. Strukturální schodky rozpočtu, vysoká korupce, nízká konkurenceschopnost, dvouciferná inflace a velmi slabé tempo investic způsobily, že růst v Indii se nyní zastavil na úrovni 5%, což pro populačně rychle rostoucí zemi znamená de fakto recesi.

Pokud se však předvolební průzkumy ukážou jako správné, ministerským předsedou se stane Naréndra Módí, muž, který doposud vedl nejrychleji rostoucí indickou provincii. Pokud by byl schopen replikovat svoji ekonomickou agendu z regionální úrovně na celonárodní, Indie by byla v krátké době schopna dokončit liberalizaci celých odvětví a zvýšit tak strukturální růst HDP zpět k 8-9%. Módí se profiluje jako politik, který chce replikovat čínský model růstu skrze infrastrukturní investice a zároveň hluboce věří v nutnost zmenšení role státu a jeho vměšování se do ekonomiky. To je model, který nyní Indie přesně potřebuje.

Módí ve svém boji o ekonomické znovuoživení ovšem nebude sám. Bude ho doprovázet úderný guvernér centrální banky Raghuram Rajan, který se uvedl do funkce trojím zvýšením úrokových sazeb a zároveň snížením inflačního cíle na úroveň 4%. Indie tak bude jednou z mála zemí, která bude mít proreformní vládu a zároveň kredibilní centrální banku. Zvýšení úrokových sazeb je sice krátkodobě bolestivé, zvýší ovšem míru úspor, které budou moci financovat potřebné investice a zároveň umožní vymýtit vysokou inflaci, která brzdí ekonomický růst. Duo Módí-Rajan je dle našeho názoru především velmi pozitivní pro měnu, neboť znamená vysokou pravděpodobnost dlouhodobě vysokých kladných reálných úrokových sazeb, což je faktor, který je pro výkonnost každé měny jedním z nejzásadnějších.

Investoři, kteří hledají skutečnou diverzifikaci, by se dle našeho názoru měli zamyslet, zda pro indickou rupii a indická aktiva není v jejich portfoliích místo.

http://www.chbridge.com/