Společná evropská měna v posledních měsících odepsala téměř 15% své hodnoty a za každý americký dolar je tak dnes možné koupit více Eur než kdykoliv dříve od roku 2006. Euro se v pondělí dostalo na své devítileté minimum především z důvodu posilujícího amerického dolaru, politické nestability v Řecku a klesajících cen ropy.

Důvody poklesu Eura

Primárním důvodem slabého eura je velmi silný americký dolar. Ten posiluje vůči všem hlavním světovým měnám krom japonského jenu a dolarový index je dnes nejvýše za posledních devět let. Silný dolar na oplátku dále tlačí na pokles ceny ropy v dolarovém vyjádření. Levná ropa pak tlačí inflaci v eurozóně níže. Jen v Německu klesla inflace nejníže za více než pět let. Je stále pravděpodobnější, že se eurozóna při skomírající hospodářské aktivitě nevyhne deflaci a Evropská centrální banka již brzy přistoupí k přímému odkupu státních dluhopisů členských zemí eurozóny. Takovému scénáři nahrává i poslední vyjádření prezidenta ECB Maria Draghiho, který varoval před zvýšeným rizikem neschopnosti ECB dostát svému závazku udržet cenovou stabilitu. Řada investorů se domnívá, že ECB oznámí spuštění evropské obdoby kvantitativního uvolňování ještě do konce tohoto měsíce.

Samostatnou kapitolou je opětovná politická krize a nestabilita v Řecku, kde parlament po několika pokusech nedokázal na konci prosince zvolit novou hlavu země a v Řecku se tak 25. ledna uskuteční nové parlamentní volby. Nálada v eurozóně a na vrcholných postech Evropské Unie a jejích vedoucích zemí se však proti letům 2010 a 2011 změnila a řada představitelů EU dnes zastává názor, že odchod Řecka z eurozóny by v případě, že v zemi zvítězí krajně levicová Syriza, která nebude ochotna dodržovat současné závazky Řecka vůči svým partnerům, byl zvládnutelný. Reakce finančních trhů na takovou situaci by však byla nepředvídatelná a již nyní je patrná nervozita.

Dokud bude vláda silného amerického dolaru pokračovat, ceny ropy na světových trzích klesat a neutišená situace v Řecku nenajde uspokojivého řešení, Euru se na devizovém trhu jen velmi těžko může podařit otočit směr.

Autor: Jan Kaška, Jindřich Gallo

www.AuraInvest.cz

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry.