Zatímco Spojené státy redukovaly údaje o růstu HDP v posledním kvartále směrem dolů, ruská ekonomika míří do krize a Čína zažívá nejpomalejší tempo růstu ekonomiky za posledního téměř čtvrt století, evropská ekonomika začíná nabírat na síle a hlavní ekonomické indikátory naznačují, že růst bude pokračovat i v následujících kvartálech.

Přestože růst v eurozóně zůstává nevyvážený a je tažený především pozitivním vývojem v Německu, pozitivní čísla vykazují i některé země evropské periferie. Mezi ně patří především Španělsko, které minulý rok poprvé od roku 2008 vykázalo pozitivní tempo růstu ve všech kvartálech a za celý rok posílilo o téměř 1,5% HDP, navzdory deflaci, která již namísto nedůvěry spotřebitelů byla tažena spíše klesajícími cenami pohonných hmot. Evropský růst podporují mimo jiné i monetární stimuly Evropské centrální banky, levná ropa a posilující úvěrová aktivita bank.

Pokud se předpovědi vyplní, měla by eurozóna v letošním roce růst tempem 1,3% a příští rok zrychlit až ke 2%. Vývoj spotřebitelský cen je nadále přepokládán negativní, minimálně pro tento rok. Přes příznivý vývoj však evropský růst stále za tím americkým zaostává.

Pozitivní údaje se již podepisují i na evropských akciových trzích. Například Německý DAX se v pátek dostal na historický rekord, kdy bezmála jediného bodu téměř prolomil hranici 11.000 bodů. Pozitivní náladu investorů však může velmi rychle zmařit potenciálně nepříznivý vývoj v Řecku, pokud by se představitelům eurozóny nepovedlo se současnou řeckou vládou vyjednat přijatelné podmínky pro setrvání Řecka ve společné měnové unii.

 

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry. www.AuraInvest.cz