Na rozdíl od japonských se jihokorejským akciím v posledních letech moc nedařilo. Zatímco známý japonský akciový index Nikkei 225 zhodnotil o více než 110% od počátku Abenomiky, jihokorejský KOSPI nepřipsal během stejné periody téměř žádné zisky. Přestože má Japonsko a Jižní Korea mnoho společného, existují mezi těmito asijskými ekonomikami i značné rozdíly. Obě země se například specializují na produkci nejpokročilejších technologických výrobků a vysoce kvalitních automobilů, ale u pouze jedné země se v průběhu času vyvinula silná závislost na jejich exportu.

g1_vyvoznahdp

Silný won a stagnující profitabilita

Hlavním důvodem, který stojí za nevýraznými výnosy jihokorejského akciového trhu posledních let je slabá profitabilita tamějších firem způsobená především silným wonem. Zatímco zisky společností kotovaných na primárním trhu tokijské burzy vzrostla mezi 30. listopadem 2012 (počátek Abenomiky) a 1. dubnem letošního roku o 97,9%, zisky společností zahrnutých v indexu MSCI Korea se během stejného období snížily o 2,6%. To však není žádným velkým překvapením, pokud se podíváme na grafy vývoje měnových párů hlavních exportních partnerů Korejské republiky.

JAPONSKÝ JEN/KOREJSKÝ WON: JPY/KRW

jpykrw

AMERICKÝ DOLAR/KOREJSKÝ WON: USD/KRW

usdkrw

ČÍNSKÝ JUAN/KOREJSKÝ WON: CNY/KRW

cnykrw

Atraktivní valuace

Z pohledu poměrových ukazatelů násobků zisků zůstává valuace jihokorejských akcií v globálním srovnání stále velmi atraktivní. Během výše uvedeného období se změnil ukazatel PE indexu MSCI Korea pouze nepatrně – z 10,0x na 10,3x. Pro lepší představu, ukazatel PE japonského indexu TOPIX díky silně rostoucí profitabilitě pramenící z oslabujícího jenu lehce klesl z 15,0x na 14,9x. Vybrané sektory korejské burzy lze pak koupit doslova za hubičku. Konkrétně automobilky, výrobci polovodičů, banky a IT se obchodují na násobcích zisku 6,13x, 8,84x, 8,16x a 10,54x. Automobilky a banky se obchodují dokonce i pod svojí účetní hodnotou, s PBV ukazateli 0,90x a 0,56x.

Inspirují se korejští centrální bankéři svými kolegy v Japonsku?

Japonské kvantitativní uvolňování je pro jihokorejskou centrální banku bezpochyby trnem v oku. Protože Jižní Korea exportuje podobné zboží na téměř stejné trhy jako Japonsko, jihokorejský export utrpěl od začátku Abenomiky opravdu znatelnou újmu z oslabujícího jenu. Vyvstává tedy otázka, co bude jihokorejská centrální banka v sebeobraně dělat, až již nebude mít prostor pro další snižování úrokových sazeb. S velkou pravděpodobností můžeme očekávat, že si jihokorejská centrální banka nenechá agresivní monetární politiku svého souseda dlouho líbit a představí vlastní program kvantitativního uvolňování.

To by mohlo být pro jihokorejskou silně exportní ekonomiku výraznou vzpruhou. Zejména případná otočka dlouhodobého trendu na měnovém páru jen – won by pro jihokorejské výrobky na zahraničních trzích znamenala citelné zvýšení jejich atraktivity. Proto bedlivé sledování komentářů BOK a BOJ v nadcházejících měsících bude bezpochyby zajímavou aktivitou, která se může v případě náznaků dalšího výrazného uvolnění jihokorejské nebo utažení japonské měnové politiky proměnit v nákupní příležitost světových technologických a automobilových značek jako jsou například Samsung, LG, Hyundai nebo Kia Motors.

Autor: Jan Kaška, David Krejča

www.AuraInvest.cz

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry.