Internetová verze londýnského týdeníku The Economist vydala zajímavou studii na téma What if…, kde prezentuje odpovědi na palčivé otázky současné doby. Jedním z témat bylo držení zbraní v Spojených státech amerických (USA), dále změna HDP ekonomiky Francie a USA při jiném množství odpracovaných hodin nebo třeba otázka ohledně výpadku internetu.

Co kdyby Američané odpracovali stejně hodin jako Francouzi?

První otázka byla ekonomického rázu. Úkolem bylo zjistit, jak velký hrubý domácí produkt na obyvatele by USA vyprodukovala, pokud by Američané pracovali v průměru stejně hodin jako Francouzi. A naopak samozřejmě. Statistiky ukazují, že američtí občané tráví v práci o 300 hodin ročně více než občané Francie. To je ekvivalent 37 dní při osmi hodinové směně. Jaká čísla by vyprodukovaly obě zmíněné ekonomiky při výměně odpracovaných hodin, demonstruje následující graf.

graf_HDP

Za předpokladu konstantní produktivity práce Francie vyprodukovala vyšší HDP, než světová ekonomická velmoc USA.

Co kdyby zemi postihl jednodenní výpadek internetu?

Jednodenní výpadek internetu už zažil téměř každý, avšak kolik informací a zpráv by zamrzlo při celosvětovém výpadku? Od odesílatele k příjemci by nedošlo 196 miliard emailů, uživatelé sociální sítě Twitter by nenapsali 500 milionů tweetů jako předchozí den a videa na Facebooku či Youtube by si nepřipsaly 12 miliard zhlédnutí. Bez internetu by lidé nezadali do vyhledávače Google přibližně 3 miliardy požadavků. Ačkoli se toto číslo zdá obrovské, v minulosti lidé vyhledávali o poznání více. Měsíc, ve kterém lidé vyhledávali na Googlu nejvíce, byl listopad 2013. Tehdy se kliklo na tlačítko „hledat Googlem“ 5 miliardkrát.

Graf_google_search

Co kdyby se Spojené státy americké zbavily všech zbraní?

Zbraně v USA jsou velice ožehavé téma. V roce 2007 zde bylo registrováno 270 milionů civilních zbraní, což v té době představovalo 89 zbraní na 100 občanů. V tomto ohledu je USA jednoznačným lídrem, když druhý Jemen měl poměr zbraní na člověka 55 %. Zbavila-li by se USA všech zbraní, o život by nepřišlo přibližně 12 000 Američanů ročně a předešlo by se 84 300 zraněním. Navíc by se ušetřilo 174 miliard USD na zdravotní péči a ostatních nákladech.

Co kdyby byla malárie neškodná?

Je všeobecně známo, že nejvíce lidských životů nemá na svědomí had, slon nebo krokodýl, ale komár, jenž přenáší smrtelně nebezpečnou nemoc – malárii. Ta má na svědomí přes 627 tis. lidských životů, kdy 77 % obětí jsou děti ve věku do pěti let. Vinou této nemoci přijde Afrika o produkci v hodnotě 12 miliard USD. Toho všeho by byla planeta ušetřena, nebyla-li by malárie.

Autor: Sven Subotič, Martin Chalupa

www.aurainvest.cz

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry.