Přestože pár dnů zpět se v České republice řešilo pouze a jen teplo a s ním související sucho, dnes je situace na mnoha místech Česka diametrálně odlišná. Po několikadenních srážkách je vody nadbytek a hasiči nestíhají odčerpávat zatopené sklepy. V USA ve státě Kalifornia však řeší vážný problém již čtyř let trvajícího extrémního sucha. Nedávno byla například hladina rezervoáru v LA pokryta 96 miliony černých plastových míčků, jež mají zabránit odpařování a znečišťování vody.

Sprcha šetřící vodu

Problém sucha v Kalifornii dal vzniknout startupu Nebia, který vyvinul sprchu, jež ušetří až 70 % vody oproti standardním sprchám. Hlavice Nebia sprchy je uzpůsobena tak, aby proud vody rozprášila na miliony vodních kapek. Jak moc společensky prospěšný by mohl být tento produkt, naznačují jména investorů a úspěch na crowdfundingové platformě Kickstarter.

Prostřednictví rodinné nadace investoval do projektu Nebia Eric Schmidt, předseda Alphabet Inc. (Google), nebo CEO Applu Tim Cook. Na Kickstarteru zvolil startup cílovou hodnotu crowdfundingové investice 100 000 USD, ta se ve skutečnosti dostala na více než 2 miliony USD.

Úspora až deset tisíc korun ročně

Každý výrobce úsporných produktů vždy pro představu a zvýšení atraktivity výrobku uvádí, kolik je možné ušetřit zakoupením jejich zboží. Stejně tak udělala Nebia, která výpočty provedla na základě průměrné ceny vody a ohřevu vody v Kalifornii. Čtyřčlenná kalifornská rodina ušetří nákupem Nebia sprchy 397 USD ročně (přibližně 9 700 CZK)*. Posilovna s 5000 členy by snížila náklady na sprchování o 22 000 USD ročně (536 800 CZK). A pokud by se každý obyvatel Kalifornie sprchoval touto sprchou, celková úspora by byla 3,9 mld. USD ročně (95 mld. CZK).

Neobvyklá prodejní místa

Sprcha v současnosti prochází fází testování a vyzkoušet si ji můžou klienti posiloven Equinox, zaměstnanci Google a Apple nebo studenti Standfordu v univerzitním kampusu. Spoluzakladatel startupu Philip Winter chce sprchu prodávat jako prémiový výrobek a tomu odpovídají i prodejní místa. „Úvaha je taková, že sprchu budeme nabízet tam, kde by lidé sprchy nehledali“ řekl Winter. Pořídit si Nebia sprchu tak bude možné v obchodech Patagonia (outdoorové oblečení) nebo v kamenných obchodech Apple.

Autor: Sven Subotič, Martin Chalupa
 

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry.

* kurz CZK/USD 24,4