Dnešní půlnocí dosáhne vrcholu boj o rozpočet a republikánské tažení za odstranění Obamacare. Jakkoliv tento boj dopadne, následovat bude ještě větší souboj o zvýšení dluhového stropu, který je nutný k odvrácení defaultu kolem 17.října.

Analytici poukazují na vysokou pravděpodobnost neúspěchu dnešního vyjednávání, které v podstatě vyústí v neschopnost financovat provoz státních úřadů. Ačkoliv na bázi dnů toto provizorium nebude mít do ekonomiky takřka žádný efekt, čím déle bude krize trvat, tím se budou dopady zhoršovat a kulminovat.

My v Charles Bridge jsme tento film viděli již několikrát a ačkoliv neznáme detaily všech scén, jsme si poměrně jistí, že konec bude příznivý. Jinými slovy, dnešní jednání možná bude neúspěšné a zastavení fungování některých vládních úřadů se stane poprvé po 17ti letech realitou, absolutně však nevěříme v nezvýšení dluhového stropu, či dlouhého trvání možného rozpočtového provizoria.

Zatímco v případě Fedu se investorům vyplatilo věnovat pozornost tomu, co Ben Bernanke skutečně říká (že rozhodnutí o zpomalení QE bude záležet na ekonomických datech, nikoliv na kalendářním termínu), v případě politiků ve Washingtonu je třeba aplikovat zcela odlišný přístup, tedy ignorovat jejich rétoriku a věnovat pozornost raději jejich vnitřním politickým zájmům a instinktu přežití.

Republikáni v současném vyjednávání mohou dle našeho názoru ztratit mnohem více než Obama, který již nečelí znovuzvolení. Republikánům se fakticky nemůže podařit dosáhnout požadavků na odstranění Obamova systému zdravotní péče, jak nyní požadují, neboť nemají dostatečný počet hlasů na přehlasování Obamova veta; jediným cílem této šarády je pouze snaha poukázat na umírněné republikány, kteří ve finále zradí svoji základnu a budou hlasovat s demokraty, aby zabránili fiskální pohromě.

Pokud jsme hovořili o instinktu přežití, 80% řadových Američanů si zastavení financování vládních úřadů výslovně nepřeje. Korporátní sféra, která je tradičně největší sponzor republikánů, rovněž nechce riskovat ekonomické zpomalení vyvolané fiskálním stresem. Současné spory jsou tedy pouze tradiční politický folklór vyvolaný radikální skupinou republikánů Tea Party.

Bohužel politikaření sebou může v průběhu příštích dní přinést extrémní dávku nervozity a na trhy vysokou volatilitu a tak bude nutné pevně obrnit nervy.

Autor je členem Advisory Boardu hedge fondu Charles Bridge Global Macro Fund (www.chbridge.com)